Cykl warsztatów kulinarnych w ramach realizacji projektu "Zielone tory"

#warsztaty kulinarne# zero waste# dobra kuchnia#Zielone Tory#kMierzynianki#RZĄDOWY PROGRAM# #FUNDUSZ INICJATYW OBYWATELSKICH NA LATA 2021-2030# NOWEFIO – EDYCJA 2022 – PRIORYTETY 2-4

Cykl warsztatów kulinarnych w ramach realizacji projektu “Zielone tory” już za nami poprowadził je @Leszek Wodnicki – uczestnik II edycji programu Master Chef , i @Magdaleną Światły „Studio Bataty” którzy w ciekawy merytoryczny sposób wprowadzili uczestników w świat kuchni „zero waste” i nauczli jak przygotować zdrowe potrawy tak, by nie zmarnować żadnych składników i ponownie wykorzystać resztki potraw .

W czasie warsztatów uczestnicy wykonali zdrowe ekologiczne potrawy bazowe i przygotowali dania z resztek nauczyli się jak przygotować zdrowe potrawy tak, żeby nie zmarnować żadnych składników Nauczyli się jak planować zakupy, jak kupować i przechowywać żywność. Zapoznali się z zasadami mrożenia i efektywnego wykorzystywania lodówki, nauczyli się jak czytać daty ważności i przydatności produktów, poznali sekrety minimalizowania strat w kuchni i kulinarnego recyklingu.
 
Po przygotowaniu potraw degustowano je, dyskutowano, wymieniano się wspólnymi doświadczeniami
Dzięki prowadzącym na warsztatach panowała wspaniała atmosfera, która pozwoliła uczestnikom nie tylko na pozyskanie ogromu wiedzy, ale zwiększenie świadomości wśród uczestników warsztatów zastosowania zasad „zero waste” w swojej kuchni

Więcej zdjęć i informacji na naszym Facebooku:

Kim jesteśmy?

Koło powstało z inicjatywy mieszkanek Mierzyna, które swoją działalnością chcą wspierać kobiety i ich rodziny. Służyć przede wszystkim integracji i aktywizacji społeczności lokalnej, kultywowaniu tradycji i zwyczajów lokalnych rozwijaniu i prezentowaniu umiejętności twórczych i artystycznych.

Chcesz do nas dołączyć?

Zadzwoń:
509- 802- 317

Napisz na:
kolo.gospodynwiejskich@wp.pl

Partnerzy